zaterdag 27 augustus 2022

Etappe 6: van Drie grachtenbrug naar Ieper (25,2 km) [GR 131]

We spreken om 09:00 af in Domein palingbeek voor de laatste etappe van de GR131 en rijden samen naar het beginpunt. Eerst even insmeren, want de zon staat al hoog, en dan op pad. Na alle omzwervingen van de vorige vijf etappes kiest de GR voor een pad in rechte lijn naar Ieper langs het Ieperlee kanaal.

We volgen enkele kilometers het kanaal met daarnaast weidse velden, het decor van WO1. Er hangen veel braambessen die goed gerijpt van de felle zomerzon en dus lekker zoet zijn . Smullen!

Aan het sas van van Boezinge steken we het kanaal over voor een mini-stukje bos. Een ideale plek voor een groepsfoto.

Er wordt, zoals altijd als we samen op pad zijn, veel gebabbeld. Rob & Anjelien doen een belangrijke aankondiging en er wordt me iets gevraagd waar ik volmondig ja op zeg. Het mini-bosje had daarnaast nog een andere verrassing in petto.

Al snel volgen we terug het Ierperlee kanaal. Net voor de brug bij Boezinge, zetten we ons aan een tafel om te picknicken. De GR steekt opnieuw het kanaal over en kiest voor het hete grind van een voormalige spoorlijn. In de verte zien we de torens van het Belfort en de St. Maartenskathedraal. De GR maakt een bocht terug richting het kanaal om het bekende Essex farm cemetery aan te doen waar John McCrae het gedicht in Flanders fields schreef. Even stilstaan bij de oorlog en dan weer verder. We bereiken Ieper en via enkele straten komen we op de mooie stadswallen. Uiteraard maken we even tijd om de Menenpoort te bekijken. Vanavond zullen Inge en ik hier nog terugkomen om de last post bij te wonen (wat toch wel indruk maakte).

De GR vervolgt zijn weg over de mooie stadsvesten.

Via de Rijselpoort verlaten we Ieper, steken een drukke baan over en volgen nu voor lange tijd brede paden langs natuurgebied verdronken weide en de Zillebeke vijver. We bewonderen even een schuttersgilde die oefent op de staande wip en wandelen dan door het stemmige dorpscentrum van Zillebeke. Bij Larch Wood cemetery steken we de spoorweg over. Een veldweg met weids uitzicht leidt ons naar de bossen van domein Palingbeek.

In het bos bereiken we al snel de wandelboom op het kruispunt met de GR128, het eindpunt van deze GR131. Dit was de eerste GR die ik volledig met gezelschap afwandelde. Het was zeker niet de mooiste, maar wel de gezelligste GR tot nu. We wandelen nog wat verder voorbij het "Coming world remember me"-kunstwerk...

... en dan zijn we terug bij de parking. Deze heerlijke wandeldag met mijn vriendin, Joachim, Anjelien en Rob zit er weeral op!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten