zaterdag 30 juli 2022

Etappe 5: van Vladslo naar Drie grachtenbrug (25,5 km) [GR 131]

Na vakantie in Oostenrijk en herstel van het daar opgelopen coronavirus eindelijk nog eens een GR-wandeldag. Afspraak met Joachim, Rob en Anjelien in Vladslo. Mijn vriendin is nog niet voldoende hersteld en kan er helaas niet bij zijn. Vanaf de kerk van Vladslo knopen we weer aan bij de GR131 richting de Handzamevaart. Aan de overkant zien we het dorpje Esen liggen.

Op de landweg naast de vaart worden we even opgeschrikt door een groot landbouwvoertuig.

We volgen de vaart tot aan de rand van Diksmuide. Het wordt al wat drukker met groepjes wielertoeristen en enkele "suppers" (wat blijkbaar is afgeleid van de afkorting SUP dat op zijn beurt staat voor Stand-up paddleboarding, danku Mr. Google).

We trekken Diksmuide binnen. De GR volgt er een mooie traject met onder andere de Grote Markt (ideaal voor een groepsfoto)...

... de vismarkt en een mooi pad vlak naast het water. We steken voor het eerst de Ijzer over en staan nu aan de voet van de bekende ijzertoren. Na lezing van de infoborden zetten we ons even neer voor een koekje en een drankje. De GR leidt ons Diksmuide weer uit. De route is gewijzigd (en ik was wéér niet voorbereid). Gelukkig zijn de tekens duidelijk. We zitten nu zowat in the middle of nowhere (of 't midden van de wereld volgens het politiek correcte bord naast de weg).

We houden even halt aan een St-Jacobskapel om te picknicken. Daarna meanderen we verder langs de velden. Rob & Anjelien doen een even een schietgebedje voor een behouden thuiskomst.

Aan de Knokkebrug steken we opnieuw de ijzer over. De route maakt nu een lange bocht rond het waterspaarbekken De Blankaart. Ik klim even op de uitzichttoren langs de weg. Via de waterzuiveringsinstallaties laten we het spaarbekken achter ons. We wandelen langs een hoeve waar de boer nog druk in de weer is met het hooi.

De GR kiest nu enkele mooie paden door en langs de weiden. Ideaal voor een tweede groepsfoto.

Uiteindelijk komen we terug op asfalt maar als troost kunnen we de Beukelaremolen bewonder.

Nog een klein stuk langs een drukke baan en dan komen we aan bij de parking aan de Drie grachtenbrug van waar we in 1 auto terug naar Vladslo rijden en dan nog de lange tocht naar huis. Einde van een aangename babbelstapdag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten