dinsdag 3 mei 2022

Etappe 1: van Bonn naar Rhöndorf (24,7 km) [Rheinsteig]

In de week van 2 mei verbleven we in Bad Hönningen voor onze eerste stapdagen over de Rheinsteig. Het verslag van elke wandeldag is deze keer niet door mezelf geschreven maar door mijn lieve vriendin:

 Onze eerste etappe van de Rheinsteig: van Bonn naar Rhöndorf

We vertrekken met de trein vanuit ons logement in Bad Hönningen naar Beuel, om van daaruit naar Bonn te wandelen, het officiële startpunt van de Rheinsteig.

Nadat we de nors kijkende Beethoven aan het stadhuis van Bonn gegroet hebben, beginnen we de markering van de Rheinsteig te volgen. Dit is niet evident, omdat de markering in de stad verdrongen wordt door stickers en markeringen van andere routes. De wandelgids “vergeet” op de cruciale plaatsen de zijwegen te tonen.

We vinden onze weg doorheen de stad, steken de Rhein over via een majestueuze brug en wandelen onder een geknotte bomenrij verder langs het water.

We volgen de groene rand die zich kilometers lang langs de Rhein uitstrekt.

Het brengt ons alvast de nodige verkoeling, want de zonnestralen beginnen al in kracht toe te nemen (zelfs om 10u ‘s morgens!).

Dan voert de Rheinsteig ons via een licht stijgend pad tussen schoolgebouwen en een aantal vakwerkhuisjes naar Ramersdorf.

Via een smalle brug en eindeloos veel trappen onder een frisgroen bladerdek bereiken we het Foveaux Häuschen.

De wandelroutes R+ sluiten zich bij ons aan en we ontdekken vele uitzichtpunten die prachtige blikken werpen op de Rhein en Bonn. R+ dopen we om tot Romantische route, omdat we op dit traject veel koppels tegenkomen. En er is een overvloed aan zitbanken.

Zodra we even later besluiten om te picknicken, is er nergens meer een bank te bespeuren. :-)

Een mooi paadje brengt ons naar de rand van een steile helling waar druivenranken baden in het warme zonlicht.

Een holle weg door het woud gaat over in een breed pad door de velden. Een kloosterruïne trekt onze aandacht. Even een kijkje gaan nemen.

De Rheinsteig kenmerkt zich door felle klimmetjes en veel afwisseling in landschappen en paadjes.

Wanneer we al pratend een afslag missen, komen we op een licht stijgend smal pad met aan weerszijden zoet geurende bremstruiken. Een frisgroen bladerdek laat het zonlicht gefilterd door.

We keren op onze stappen terug en vinden de afslag met de vervaagde markering terug.

Langs fruitbomen vol bloesems vervolgen we onze weg.

Nu zijn er nog wat hoogtemeters te overwinnen. Een smalle bosweg rijgt mooie uitzichten aan elkaar, tot we aan de Drachenburg en Drachenfels komen.

En we zijn hier niet de enige toeristen. Wel de enige wandelaars die niet met het steile treintje omhoog zijn geraakt. :-)

Na een korte laatste klim bereiken we een geasfalteerd terrein met een prachtig zicht op de Rhein en omgeving.

Een hypermodern gebouw staat in schril contrast met de restanten van de Drachenfels die boven ons uitsteekt.

Het is bijna 18u en we beslissen om een bezoek aan de ruïne links te laten liggen en af te dalen via een mooi zigzaggend pad tot het Ulaner Kriegdenkmal en verder naar het station van Rhöndorf.

De trein komt er al na enkele minuten aan.

Het was een lange en pittige, maar zonovergoten en prachtige dag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten