zaterdag 12 maart 2022

Etappe 15: van Philippeville naar Dourbes (20,7km) [GR 12]

Na een goede nachtrust in onze kitsch slaapkamer (inclusief kristallen luster), vervolgen we onze weg vanaf het treinstation van Philippeville. De GR kiest vrijwel meteen voor een prachtige meanderende veldweg...

.. die ons leidt naar een eerste mooi dorpje met kasteelhoeve: Samart . We volgen opnieuw een veldweg tot bij een Mariabeeld. De GR kiest even asfalt om dan plots via een leuke steile weg op te klimmen naar het centrum van Sautour, het mooiste dorp van dit weekend. De restanten van de oude burcht en omwalling worden bijeengehouden door zeilen en autobanden. Via een kapel en een middeleeuwse stadspoort verlaten we Sautour.

De GR duikt het bos in. Langs de rand van de bosweg is een uitgebrand voertuig achtergelaten.

Eens het bos uit, volgt een mooi uitzicht (we zien Samart nog liggen) en dan een erg lang stuk asfalt tot aan Roly met zijn massieve kasteelhoeve. We zetten ons even neer op een bloembak voor een koekje en dan trekken we aangesterkt weer verder. 

We duiken terug het bos in onder het gehuil van kettingzagen. De eerst nog mooie bosweg verandert in een ietwat saaie brede grindweg naast een ondergrondse pijpleiding. De GR verlaat het bos en steekt dan de Ravel over... of dat dachten we toch. In het veld gaan de tekens net de ravel op, maar zowel op de kaart als op de GPS-track die ik op voorhand had nagekeken zou de GR rechtdoor gaan. We volgen even, maar de routewijziging blijkt te groot en we willen onze trein in Mariembourg (die slechts om de 2 uur rijdt) zeker niet missen. Dan maar volgens de kaart.

Onderweg naar Fagnolle zien we een vreemd tafereel: een koe hangt met een riem aan een verreiker zonder iemand in de buurt. Geen idee waarom, misschien om te bevallen?  Aan de rand van Fagnolle zien we opnieuw GR-tekens een andere richting uitgaan. De website van SGR brengt uiteindelijk duidelijkheid, het traject is hier ingrijpend gewijzigd ten opzichte van de topogids. Vervelend, maar ja. We wandelen door het dorp langs een lavoir. De GR wint terug wat hoogte. We zetten ons op een boomstam voor de picknick. Nog enkele velden scheiden ons van het volgende dorpje Dourbes.

Een weg door een vallei en langs een meteorologisch onderzoekscentrum leidt ons tot in het centrum van Dourbes. Aan de kerk krijgen we een mooie zicht op de verder gelegen kasteelruïne.

Hier eindigt onze tocht. Geen idee of we ooit nog de GR12 op deze plaats terug zullen oppikken richting Parijs. Het weggetje is nochtans zeer aanlokkelijk.

We keren een klein stukje terug op onze stappen om vervolgens via een prachtig traject langsheen de Roche à Lomme, (een bijriviertje van) de Viroin, de oude spoorweg en een treinmuseum. Mariembourg lijkt betere tijden gekend te hebben. De trein brengt ons terug naar Philippeville. Tijd voor spaghetti!!! :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten