zondag 27 februari 2022

Etappe 3: van Ruddervoorde naar Wijnendale (22,5 km) [GR 131]

Begin dit jaar enkele datums geprikt om samen met Rob en Joachim verder de GR131 die loopt in hun provincie af te wandelen. Dit was de eerste datum en, wat een geluk, we hadden prachtig weer. Afspraak om 09:15 in Ruddervoorde waar we met een klein beetje vertraging onder een stralende zon en een frisse wind samen (Inge was ook van de partij) vertrokken. De GR koos meteen een strook asfalt, de eerste van vele helaas, maar gelukkig is het fijne van samen wandelen dat ook de anders saaie stukken leuk worden. Na even zoeken vindt de route toch nog een veldweg waar McAdam nog niet was gepasseerd.

We wandelen voorbij een molenschuur en een waterplas waar al enkele mooie voorjaarsbloemen staan te pronken. Na enkele gekke fotoshoot-poses van Rob en Joachim trekken we verder door de weidse velden. 

Al snel kiest de GR noodgedwongen terug het asfalt. Net voor de oversteek van de E403 spotten we deze oude Volvo.

We wandelen het Groenhovebos in, maar tot onze ontsteltenis heeft McAdam zelfs over het hele wit-rode traject door het bos zijn harde spoor getrokken. De bosjes zijn welgekomen voor een uitgebreide plaspauze. Ook voor het oplossen van de plaatselijke veldpuzzel nemen we uitgebreid de tijd.

We picknicken op een bank in de zon bij de speeltuin. Als je stilzit is het toch nog fris. We wandelen verder in een wijde boog rond Torhout in het spoor van McAdam. Dit stukje traject kan me niet echt bekoren, al doen de berken hun best om er toch nog iets moois van te maken.

Ik gluur even binnen bij een stal en groet de koeien. Vervolgens steken we de spoorlijn Kortrijk - Brugge over. We wandelen langs typisch Vlaamse verkavelingen, met zelfs nog een bouwvallige kapel  in de voortuin van een nieuwbouw. Nabij het provinciedomein d'Aertrycke met het mooie kasteel wordt de GR-route terug interessant.

We hebben sneller gestapt dan gepland en dus is er nog ruim de tijd om iets te drinken bij het koetshuis in de schaduw van het kasteel. Rob en Joachim vliegen in de cocktails. Ik hou het bij een frisse Hoegaarden en Inge geniet van haar exotische Ananassapje. Via een statige dreef verlaten we het domein. We kruisen wat bewoning en volgen even een voormalige spoorlijn om dan terug een veldweg in te trekken tot aan de parking van het kasteeldomein Wijnendale waar deze etappe eindigt. Nog even terug naar Ruddervoorde om de auto op te pikken en dan met een lange omweg (wegens >1 h file aan Aalter) terug naar huis. Einde van een zeer mooie wandelvriendendag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten