dinsdag 4 oktober 2016

Etappe 11: van St.-Jan-Ter-Biezen naar Adinkerke (42,9 km) [GR 5A Zuid]

Afgelopen vrijdag is mijn vader overleden. Het begon allemaal toen ik op 16 augustus 2014 werd opgebeld door mijn zus toen ik al lag te slapen in mijn tentje op een camping in Malo-les-Bains langs de GR 120 Littoral. Ze bracht het nieuws dat vake een zware epilepsie-aanval had gehad op reis in Frankrijk en ter plaatse was opgenomen in het ziekenhuis. Eens gerepatrieerd en na allerlei onderzoeken bleek het om een hersentumor te gaan. Een experimentele behandeling leek vruchten af te werpen totdat er begin dit jaar een verslechtering van zijn toestand was. De artsen van het universitair ziekenhuis probeerden eerst nog een andere behandeling, maar deze sloeg niet aan. In januari werd de behandeling stop gezet en werd de ziekte palliatief verklaard. Na een lange weg is hij thuis overleden in het bijzijn van de familie. Tot zover deze lange uitleg waarom ik nood had aan een stevige wandeling.

Het laatste stukje van de GR 5A zuid stond al lang op mijn to walk lijstje. Door de +40 km afstand en de lange reistijd, was het eerste idee om dit in twee stukken te doen en ergens mijn tentje op te slaan. Ik vond echter niet meteen een camping en zo is deze etappe lang blijven liggen. Vandaag waag ik het in één trek tussen de stations van Poperinge en Adinkerke. Met het stuk van Poperinge tot aan de GR erbij, is dit een 47 km wandelen. Een uitdaging, maar door vroeg te vertrekken en dankzij de vlakke paden zou dit tussen zonsopgang en zonsondergang moeten lukken. Ik sta op om 04:50 en rij naar het station van Antwerpen-Berchem. Ik parkeer de auto op de brug over de autoweg en verifieer nogmaals dat ik buiten de betalende zone sta zodat ik niet hetzelfde voorheb als bij de laatste tocht op deze GR. De trein van 05:43 zet me rechtstreeks af in Poperinge om 07:50. Van het station wandel ik door de schoolse drukte in het centrum en daarna via de N308 tot aan de eerste wit-rode streepjes. De GR trekt meteen de velden in. De wind moet nog aan kracht winnen. Ik wandel over grijze stille landweggetjes tot aan Proven. In Proven merk ik dat er iets niet klopt met de afstandentabel in de topogids (uitgave 2003). Volgens mij zijn de afstanden tussen referentiepunten 14-15 en 15-16 omgewisseld. Dat betekent 2,6 km extra, maar op de vlakke wegen gaat het gelukkig goed vooruit. Ik vervolg mijn weg langs een beekje en opnieuw een landweg. In de velden is men druk bezig met de bloemkooloogst.


Wat verder doen de koeien zich te goed aan een baal hooi.


In het grensdorpje Haringen maak ik kennis met Karel de Blauwer. Via de kerk kom ik op een mooi natuurpad.


Vanaf Roesbrugge pikt de GR 5A een tijd aan met de ijzer. Geen oorlogsgraven of monumenten hier: dit stuk lag tijdens WO I steeds achter de frontlinie. De ijzer dankt zijn naambekendheid aan het front tussen Diksmuide en Nieuwpoort. Ik volg het jaagpad met achter mij de kerk van Roesbrugge, links van mijn de mooi gelegen kerk van Beveren-aan-de-Ijzer en voor mij de Broekmolen.


Aan de klapbrug richting Stavele hou ik even halt om te eten en van sokken te wisselen. De GR 5A keert de Ijzer de rug toe en leidt me via opnieuw enkele ge-asfalteerde landwegen tot aan het mooie plekje aan de kerk van Gijverinkhove. Wat verder volgt eindelijk nog eens een mooi onverhard stukje veldweg.

Aan een huis met opschrift "In de Dode Mannen" volg ik de asfalten landwegen die ik deel met tractoren en andere landbouwvoertuigen tot aan Houtem.


Aan de oude pastorie vlakbij de kerk van Houtem, leert een infobord me dat hier het hoofdkwartier was van het Belgische leger tussen '14 en '18. Weer iets bijgeleerd vandaag. Na Houtem steekt de GR 5A de Bergenvaart en de ringslot over. Een rij populieren lijkt over elkaar heen te rollen van het lachen door de wind. De GR kiest voor een weg pal op de Frans-Belgische grens doorheen de laaggelegen Moeren. Dit is het klassieke beeld dat ik altijd van West-Vlaanderen had. Een grote saaie pannekoekplatte leegte van velden met hier en daar een boerderij.


Boerderij het Moerhof markeerd het einde van het stuk door de Moeren. Het GR-traject is vanaf hier tot Adinkerke ingrijpend gewijzigd. In plaats van de E40 te volgen, steekt de GR even de grens over om wat extra internationale uitstraling aan deze etappe te geven en volgt dat de rand van het domein Cabourg. Ik zie enkele bunkers liggen van het voormalige "Stützpunkt Oostende-West-049". Na het oversteken van een kanaal kom ik bij het station De Panne - Adinkerke. Het is gelukt! Het is nu 18:30 dus ben ik nog ruim op tijd voor de trein van 18:52 die me via overstap in Gent om 21:17 afzet in Antwerpen-Berchem. Ik merk op de trein dat ik nog wel wat wandelingen ga kunnen gebruiken.

2 opmerkingen: