dinsdag 23 augustus 2016

Etappe 8: van Franière naar Boninne (23,5 km) [GR 412]

Vandaag een dagje vrijaf genomen om net bij de start van een nieuwe hittegolf een tochtje te maken over de GR 412. Ik parkeer de auto aan het kleine station van Marche-les-Dames en neem er de trein naar Franière. De Sentier des Terrils steekt meteen de Samber over om aan te knopen met de GR 126.


Tot aan het kasteel van Floriffoux lopen beide GR's gemeenschappelijk. Ik liep dit deel al eens en het is helaas niet echt een interessant traject om tweemaal te wandelen. Hierna volgt een mooier stukje doorheen het Bois de la Flache. Na dit bos mis ik helaas een belangrijke routewijziging op het traject. Op het kruispunt met de N93 zag ik geen GR teken. Verderop in de richting van het oude traject was er wel een teken te zien en zo mis ik ongewild de trajectwijziging. Het wordt me snel duidelijk waarom men het pad op deze plek gewijzigd heeft. Na een stuk langs een drukke weg, volgt een industrieterrein in wording. Ik krijg bulldozersen graafmachines te zien in plaats van mooie landschappen.Ik volg verder het oude traject zoals het ingetekend staat in de topogids.Wat verder staat een grote omgekeerd claxon.


Na al dit geweld, moet ik nog een stuk in de berm langs de N904. Wat een teleurstelling! Wanneer de GR de wegberm verlaat, zie ik de wit-rodestreepje van de andere kant toekomen. Vanaf hier zit ik dus terug op het juiste spoor. Er volgt meteen (eindelijk) een mooiere weg doorheen het kleine dal van de Houyoux. De GR stijgt uit het dal tot aan een mooie kasteelhoeve.


Er volgen enkele lange veldwegen. Ik neem de tijd om te eten onder de schaduw van een dikke eik.


Na de velden doorkruist de GR het dorpje Vedrin en steekt de E411 over. De hoge "tour Belgacom" die hier vroeger stond is helaas verdwenen. Na Cognelée volgt opnieuw een stukje bos tot aan de militaire begraafplaats van Champion. Hier liggen voornamelijk Belgische en Franse soldaten die sneuvelden tijdens de eerste wereldoorlog aan het nabijgelegen fort van Marchovelette, een onderdeel van de vesting Namen. Centraal in de begraafplaats staat een beeld van een Belgische en Franse soldaat schouder aan schouder.


Ik vervolg de weg door het bos tot aan Boninne. Hier haak ik af om via een paar extra kilometer af te dalen tot het station van Marche-les-Dammes om terug naar Diest te rijden.

1 opmerking:

  1. Jammer van het eerste deel. Hopelijk heeft het tweede deel toch wat goedgemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen