vrijdag 4 juli 2014

Etappe 3: van Lommel naar Borkel (24,0 km) [GR 561]

Vandaag een vrije dag genomen om (eindelijk) nog eens een GR-dagtocht te maken. Eerst dacht ik de GR 12 verder te zetten, maar de GR 561 lag ook nog op me te wachten en daarnaast voelde ik me toevallig iets meer aangetrokken tot Lommel vandaag.
 
Het openbaar vervoersaanbod is in deze streek echter erg mager. Ik opteer daarom voor de eerste keer voor de combinatie fiets&auto. Ik rij ’s ochtends naar het eindpunt Borkel (NL) en parkeer er de auto aan de windmolen. Ik neem m’n vouwfiets uit de kofferbak, rij naar het station van Lommel (+- 17 km) en pik aan bij de GR tekens langs het spoor.

Na een paar honderd meter verlaat de GR het spoor en kiest resoluut voor het centrum van Lommel.  Op het marktplein maak ik kennis met een Lommelse Teut (weer iets bijgeleerd vandaag).


Via een sporthal met vreemde dakconstructie en de velden van S.K. Lommel, laat ik de bebouwing achter me. Ik heb op deze plaats wat moeite met de bewegwijzering – een niet-gedocumenteerde routewijziging zo blijkt – maar met een gelukje zit ik toch op het juiste pad. Via een zanderige weg passeer ik een rustige waterplas. 


Vervolgens steekt de GR via een ietwat vreemd gevormde loopbrug het Kempens kanaal over.


Via een mooi stukje heide bereik ik de Nederlandse grens ter hoogte van grenspaal 191. Het landschap verandert van heide en dennenbos in een agrarisch veldenlandschap. Het is inmiddels over de middag en drukkend heet op de stofferige zandwegen. Gelukkig staat er een besproeier vlak bij de weg voor wat verkoeling.

 
Na enkele stoffige wegen trekt de GR terug een mooi natuurgebied in. Het stuwvijvertje “Het Schut” is een mooie plek, maar ik wordt langs alle kanten belaagd door de muggen. Phegeavlinders zijn eveneens talrijk aanwezig.


Een infobord geeft aan dat de GR even samenloopt met het Airbornepad, een 220 km lang wandelpad van Lommel naar Arnhem ter herdenking van operatie Market Garden. Ik steek de zeer drukke baan Hasselt-Valkenswaard over en zie dan wat verder door de bomen een man … in een zalmkleurig pakje? … nee hij loopt poedelnaakt door het bos! Wanneer hij me in de mot krijgt draait hij zich om en doet gauw een short aan met de woorden “ekskuuze mo”. Een paar honderd meter bereik in Borkel. Met de auto rijd via Lommel om m’n vouwfiets af te halen terug naar Diest.

1 opmerking: