zaterdag 8 december 2012

Etappe 1: van Bergen op Zoom naar Zandvliet (28,7 km) [GR12]


Om de reisduur naar/van begin/eindpunt tijdens de korte winterse dagen te beperken start ik vandaag een nieuwe kortbije GR. Het Vlaamse deel van de GR 12 zal me van Bergen op Zoom langs Antwerpen en door Brussel tot net over de taalgrens leiden.

Via een overstap in Roosendaal bereik ik  het station van Bergen op Zoom en via de ondertussen gekende aanlooproute kom ik aan bij mijn startpunt van de GR 12: de wandelboom aan jeugdherberg Klavervelden.


Misschien ben ik wat te kritisch, maar ik vind de nieuwe wandelboom niet echt een verbetering. De wijzers zijn moeilijk leesbaar. Wat me thuis bij het vergelijken met de oude wandelboom (zie GR 5 Etappe 1) opvalt is dat Parijs via de GR 12 plots 294 kilometer dichter ligt? Op de nieuwe wijzer staat immers 505 km tegenover 799 km op de oude. Heeft iemand hier een verklaring voor?

De GR 12 duikt meteen het bos in, dat begint al goed. De sneeuw is zo goed als verdwenen, maar met wielen onder je slee komen die honden toch nog van pas.


De lage stand van de zon in combinatie met een lichte mist zorgt voor een heel mooi licht.  


Ik dacht dat ik dat bijzonder licht zo mooi niet op foto zou krijgen, maar zelfs een ordinair grasveldje met een dode tak wordt speciaal in dit licht.


De tocht gaat verder over bijna volledig onverharde wegen en veel heidelandschap. Bij de luchtmachtbasis van Woensdrecht wordt m’n bewegingsvrijheid en zicht beperkt door het hekwerk, maar daarna volgen weer enkele mooie duinen. Het zand is bevroren wat het stappen een stuk minder vermoeiend maakt dan bij mul zand.

De zon doet intussen goed haar best zodat ik langs de weg mooi in het zonnetje kan eten.


Het hoogtepunt van deze tocht is ongetwijfeld de Brabantse wal en het contrast tussen het landschap boven en onder de wal. Via het infobord noteer ik nog wat gegevens die ik nodig heb voor een earthcache (GC3REW5). De voorbije uren wandelde ik steeds door heide en zandgronden, maar na de afdaling van deze helling sta ik plots met beide voeten in de polderklei en op een leeg biljarttafelvlak landschap.


Midden in de polders steek ik de Nederlands-Belgische grens over aan grenspaal nr. 265 (alwaar ik over een geocache struikel (GC3HXTV)).  De zon verschuilt zich achter de waterdamp van de koeltorens van Doel.


Niet veel later bereik ik Zandvliet waar m’n broer me met de auto komt ophalen. Einde van een mooie etappe.

4 opmerkingen:

 1. Mooie reportage weer. Pieter, hoe raak je tegenwoordig in Roosendaal met de trein? Bestaat die stoptrein nog van in Essen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je kan vanuit Antwerpen-Centraal met de stoptrein rechtstreeks tot in Roosendaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De Wandelboom in Bergen Op Zoom is fout omdat men zich gebaseerd heeft
  op de gids van de GR655 Brussel - Tours. Maar die begint pas in Brussel en volgt maar gedeeltelijk de GR12 tot Leernes en daarna pas opnieuw vanaf omgeving Compiegnes tot Orry La Ville, het eindpunt van de GR12. Daartussen is wel een totaal andere traject dan die van de GR12 Maar het afstand is dan wel 505km.
  Nog belangrijker ze zijn daardoor vergeten het afstand Bergen Op Zoom naar Brussel erbij te tellen meer dan 160km. Want ze dachten eerst dat het om de nieuwe GR12 ging.
  Het juiste afstand van Bergen Op Zoom tot Orry La Ville via GR12 is 670 km
  en tot in het centrum van Parijs aan de Notre Dame de Parijs komt er nog eens 64km bij via de GR655

  Ik heb het volledig traject afgestapt in 2002 en het laatste deel met het stukje van de GR655 in 2006. Het werkelijke afstand van Bergen Op Zoom naar Orry La Ville via de GR12 is 670km
  Van daar via de GR655 en met de verkortings route Tussen Coye La Foret en Bellfontaine komt er 64km bij = 734km. En tenslotte vanaf Amsterdam CS 979km

  Ronald antwerpen@groteroutepaden.be

  BeantwoordenVerwijderen