vrijdag 16 november 2012

Etappe 5: van Geraardsbergen naar Ronse (34,4 km) [GR 5A]

Speciaal een dagje vrijaf genomen om nog eens een GR-dagtocht te maken, ik had er nood aan! Een seizoensverkoudheid gooide echter bijna roet in het eten. De nacht voor de tocht geen oog dicht gedaan wegens een keel als schuurpapier. Ik heb nog liggen piekeren of het wel verantwoord was in die toestand aan een tocht te beginnen die met de aanlooproutes van en naar respectievelijk het station van Geraardsbergen en Ronse iets meer dan 36 km bedraagt. Tegen de ochtend voelde ik me al beter en ben ik er toch voor gegaan met enkele uitwijkopties in het achterhoofd natuurlijk.

Dank aan m'n broer die me voor zijn werk om 06:30 afzette aan station Antwerpen-Berchem zodat ik de rechtstreekse trein van 06:41 naar Geraardsbergen kon nemen (en me daar 's avonds nog eens kwam ophalen ook). Deze trein doet er 2 uur en 3 minuten over en er zijn kortere verbindingen, maar ik had geen zin om tijdens de overstappen te wachten op een koud perron. Om 08:44 kom ik aan in Geraardsbergen waar ik algauw op de grote markt kan aanpikken waar ik enkele maanden geleden de GR 512 beëindigd had. Via een steegje gaat het naar de Dender. Het jaagpad leidt me Geraardsbergen uit. Na wat bebouwing en een Colruyt trekt het landschap open en krijg ik een eerste zicht op Zarlardinge.


Het weer is grijs en dat zal de hele dag zo blijven, maar wel droog. De GR ploetert door de golvende velden soms op verharde wegen soms door de Vlaamse klei. Het grijze weer in combinatie met het wijde landschap geeft een bijwijlen eenzame troosteloze sfeer.


Niet in mij natuurlijk, zelfs de keel- en hoofdpijn ebben algauw weg. Tot bij het gehucht Everbeek-Boven blijft het landschap rustiek met weiden, velden en knotwilgen.


Niet veel later volgt de eerste doorsteek van een bosgebied, het Bois de la Louvière net over de taalgrens in Henegouwen. De herfstkleuren zijn nog volop aanwezig. Ik had gevreesd dat de meeste blaadjes al wel gevallen zouden zijn.

 
Na een kort Henegouws intermezzo wip ik de taalgrens terug over naar het Brakelbos waar de GR 122 “Zeeland – Champagne-Ardenne” aansluit op de GR 5A. De doortocht van het Brakelbos is kort maar leuk door een bruggetje, trapjes enz.


Algauw is de taalgrens daar weer en bevindt ik me in het Bois du Pottelberg. Via enkele afgelegen gehuchten trekt de GR opnieuw door een stukje Henegouwen. In Miclette is men een grote woning aan het bouwen. Dat de bouwgrond hier waarschijnlijk spotgoedkoop is, is de enige reden die ik kan bedenken waarom mensen op deze afgelegen plek een gezinswoning willen bouwen. Naar de winkel, naar school, werk, … het zal allemaal met de auto moeten gebeuren. Bovendien betwijfel ik of het rioolnetwerk wel tot hier reikt want moest dat elk afgelegen gehucht aandoen zou het onbetaalbaar zijn. Staan ze hier dan zelf in voor hun waterzuivering of heb ik de verklaring voor het schuimende beekje gevonden?

De N48 wordt overgestoken en ik ben terug in Vlaanderen met een 360° uitzicht. Ik heb eens een panorama foto gemaakt als poging een indruk van de weidsheid van de velden te geven. Hieronder het resultaat (klikken).


Niet veel verder zie ik over een veld van mosterdkruid de Fortuinberg en de start van het muziekbos.


De GR 5A loopt het volgende stukje niet enkel samen met de GR 122, maar ook met de GR 129 “Dwars door België / La Belgique en diagonale”. Vlak voor de GR het muziekbos induikt splitst de GR 129 weer af richting Brugge. De doortocht van het muziekbos is kort en stil tussen de afsluitingen en door een holle weg. Dat ik stilaan Ronse nader, een Vlaamse gemeente met faciliteiten voor Franstaligen was me voor het Muziekbos duidelijk gemaakt.


Onderweg kom ik nog enkele straatnaamborden tegen waarvan de Franse naam met zwarte verf is overschilderd. Op een centrale straat door Ronse verlaat ik de GR en kom ik eindelijk aan bij het station van


Ik heb geluk: over 5 minuten vertrekt de trein van 17:12 naar Gent. In het station Gent-Sint-Pieters stap ik over richting Antwerpen. Eenmaal thuis krijg ik de spreekwoordelijke klop van de hamer.

1 opmerking:

  1. Mooi verslag, Pieter. Ik hoop ginder ook eens te wandelen (waarschijnlijk een Dagstapper)maar vanuit de Kempen duurt de reis nog veel langer; er zal dus een overnachting in de JH van Ronse mee gemoeid zijn. Groeten.

    BeantwoordenVerwijderen