zondag 17 juni 2012

Etappe 8: van Lummen naar Hasselt (26,5 km) [GR 5]

Met het kwakkelweer (en dito weersvoorspellingen) is de laatste etappe weeral een maand geleden. Hoog tijd om opnieuw de trein naar Schulen te nemen en te stappen tot in Hasselt. Vanuit Leuven is Schulen rechtstreeks te bereiken. Vanaf het perron is het nog een tweetal kilometer tot het GR traject. Het is dan half tien.

De wandeling begint rustig doorheen lange dreven. Voor het kruisen van de autoweg en het Albertkanaal gaat de GR-route over een saai fietspad. Aan het kerkje van Viversel slaat het traject terug enkele mooie paadjes in doorheen een natuurgebiedje. M’n wandeling wordt hier echter grondig verpest door het niet aflatende gehuil van enkele tientallen moto’s. De tekens leiden me to bijna vlakbij het circuit van Zolder. Ik ben even afgeweken om te kijken waar dat duivelse kabaal vandaan kwam. Het circuit is uiteraard goed afgeschermd met de nodige hekken, maar ik kon een glimp opvangen van een hoop amateur motorijders.

 
Wat een middeleeuwse sport. Met de technologie van vandaag is dat lawaai toch voor niets nodig? Verder stappen dan maar om zo snel mogelijk van het enerverende lawaai af te zijn dat me de volgende uren blijft achtervolgen. Het natuurgebiedje bolderberg, is een lichtpunt op deze etappe. Vlakbij het hoogste punt van Limburg verorber ik m’n boterhammen aan de kluis van O.-L.-V.- van Loreto.

 
Het ‘stilte a.u.b.’ bordje bij de ingang is vandaag wel ironisch. Verderop heb je een mooi zicht op de streek. Het witte gebouw is het kasteel van Terlamen.


De GR 5 daalt de Bolderberg terug af en gaat opnieuw richting het Albertkanaal. Slechts één schip zie ik vandaag op het kanaal, de Dinara. Een tanker die volgens de ship tracker op http://www.marinetraffic.com/ais/ intussen reeds in de haven van Antwerpen is aangekomen.


De tocht gaat verder richting de abdij van Herkenrode. Het binnenplein is in volle restauratie.

 
Nog enkele veldwegen en doorheen de eerste buitenwijken van Hasselt bereikt de route het station van Hasselt waar ik om 15:38 met een rechtstreekse trein naar Leuven vertrek.

4 opmerkingen:

 1. Op jouw verslag zat ik te wachten, Pieter. Nu weet ik precies hoe lang het traject Schulen-Hasselt is. Ik zit inmiddels ook tot in Schulen. Als ik jouw en andere verslagen lees, kies ik best geen weekend. Is het even mooi als Diest-Schulen? Dat traject kon me echt wel bekoren. Wandelgroeten uit de Kempen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. We hadden net hetzelfde voor toen we daar een paar jaar geleden doorkwamen. Het lawaai van het circuit overheerst de streek tot uren in de omtrek. Voor het overige is het er wel mooi wandelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @guidowke: Over smaak en kleur valt natuurlijk niet te twisten, maar als ik de lawaai-overlast buiten beschouwing laat vind ik beide etappes qua 'mooiheid' vergelijkbaar. Er zit in beide wel eens een saai stukje door een woonwijk, maar ze hebben allebei ook hun hoogtepunten zoals de 1000-jarige eik in de ene etappe en de bolderberg en de abdij van Herkenrode in de andere.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voilà, ik ben intussen ook tot Hasselt geraakt. Mijn bevindingen staan op http://guidowke.wordpress.com
  Je volgende tocht vind ik persoonlijk te lang om genietbaar te zijn; voor mij wordt dat eerst Hasselt-Genk en dan Genk-Stalken. De nieuwe schoenen knellen nog flink en bij snel gestapte afstanden over de 30 km spelen de pezen op. - Het stuk van Stalken tot Lanaken en van Vroenhoven over Kanne tot Visé (Dalhem) ben ik al gestapt. Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Veel stapplezier.

  BeantwoordenVerwijderen