vrijdag 11 mei 2012

Nabeschouwing GR 512 "Vlaams-Brabant"

De GR 512 “Vlaams-Brabant" doorkruist de provincie Vlaams-Brabant van Oost (Diest) naar West en lapt er nog een stukje Oost-Vlaanderen bij tot in Geraardsbergen. Het pad leidt achtereenvolgens doorheen het Hageland, de restanten van het oude kolenwoud, het Pajottenland en een stukje Dendervallei. De GR is uniek in het (platte?) Vlaanderen door het onafgebroken heuvelende landschap van start tot finish. Op de pagina ‘Afgelegde GR trajecten’ vind je een schets van de GR 512 route in het bruin. Voor een gedetailleerde routekaart moet je op de Grote Routenpaden website zijn. Op het moment van schrijven is de topogids uitgeput. Ik gebruikte de topogids uit 1998. Ondanks enkele trajectwijzigingen gedocumenteerd op de GR-website (o.a. rondom Boutersem) is deze topogids anno 2012 nog perfect bruikbaar. Nog een tip: in een reisboekhandel vind je vaak nog topogidsen die uitgeput zijn op de GR-website.

Ik heb de GR 512 afgewandeld in zes dagetappes:

Etappe Afstand* (km) Openbaar vervoer start Openbaar vervoer einde
Diest-Sint-Pieters-Rode 31,1 km NMBS station Diest De Lijn halte Sint-Pieters-Rode Horst
Sint-Pieters-Rode-Bierbeek 27,7 km De Lijn halte Sint-Pieters-Rode Horst De Lijn halte Bierbeek weg op Neervelp
Bierbeek-Huldenberg 25,4 km De Lijn halte Kwakkelheide De Lijn halte Huldenberg Gem.pl.
Huldenberg-Lot 33,4 km De Lijn halte Huldenberg Gem.pl NMBS station Lot
Lot-Neigem 34,5 km NMBS station Lot De Lijn halte Neep
Neigem-Geraardsbergen 25,1 km De Lijn halte Neep NMBS station Geraardsbergen
* Aanlooproutes naar het openbaar vervoer zijn in de afstanden inbegrepen.

De GR 512 is vrij goed bereikbaar met het openbaar vervoer, voornamelijk met De Lijn. Voor een alternatieve etappe-indeling kan je op de blog van Lumaj terecht. Een verder pluspunt van GR 512 vind ik de afwisseling aan gebieden dat je doorkruist. Hoogtepunten waren voor mij de kastelen van Sint-Pieters-Rode, Beersel en Gaasbeek, het Neigembos en de ontdekking van het Pajottenland.

Conclusie: een afwisselend traject, mooie golvende landschappen, uitgestrekte bossen, vrij goed bereikbaar met het openbaar vervoer en enkele historische bezienswaardigheden; een must-do onder de Vlaamse GRs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten