zaterdag 14 oktober 2017

Etappe 6: toer rond Solwaster (15,8 km) [GR 573]

Een primeur vandaag: voor de eerste keer gaat mijn moeder mee op een GR-wandeling. Ik parkeer de auto op de parking aan de Pont de Belleheid na even met een bang hartje door het water te rijden (ok, m'n kleine C3 is niet weggespoeld). We maken vandaag een rondwandeling die met uitzondering van een kort stukje langs de Hoëgne volledig op de GR 573 ligt. De wandeling start al meteen met een stevige helling en een hindernis.


In het bos stoten we op een verloren kei waar heel wat fabeltjes over worden verteld. Na even zoeken vinden we de geocache vlakbij.


De GR volgt verder een mooie bospad met hier en daar een bruggetje.


 In het dal van de ruisseau de la Statte rijst de rocher de Bilisse op. Even poseren...


... om daarna de beklimming te wagen.


Gelukkig staat er boven een bank om even uit te blazen en al een trui uit te doen. De temperatuur is immers al gestegen nu de zon volop begint door te breken. We volgen verder het pad dat op een hoogte door het bos blijft lopen met aan de westkant af en toe een doorkijk naar Solwaster.


Een eind verder op een honderd meter van het GR pad staat er een bank met een mooi uitzicht. Een ideale plek voor de pick-nick.


We vervolgen onze weg omhoog en omlaag (zoals dat liedje van Samson&Gert). Dwars door de velden stijgen we naar het dorpje Charneux.


Enkele borden met verboden voetgangen maken duidelijk dat hier morgen of één van de volgende dagen een rally wordt gereden. Wij hebben geluk. Buiten een loslopende hond is er niets dat ons pad bedreigd. Via een veldweg daalt de GR terug af tot aan een modderig brugje over de Hoëgne. Gemotoriseerde voertuigen mogen enkel met natte voeten passeren.


We verlaten hier even het GR-traject voor een smal pad op een helling naas de rivier om uiteindelijk aan een asfaltweg terug aan te sluiten met de GR. Na opnieuw de Hoëgne over te steken volgt een lang bospad dat nog enkele malen de Hoëgne kruist. Bijvoorbeeld via dit met paddenstoelen getooid brugje.


De afstand en vooral het stijgen en dalen beginnen zijn tol te eisen. Gelukkig is het laatste stuk een vrij vlak traject in het Hoëgnedal. Een glimlach kan er nog net vanaf, maar we mogen zo stilaan terug bij de parking zijn.


Niet veel later is de verlossing daar. Nog wat eten en drinken en dan de auto in terug naar Antwerpen. Einde van deze mooie wandeling!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten