zondag 21 juni 2015

Etappe 2: van Terril Saint-Antoine naar Terril de l' Héribus (25,3 km) [GR 412]

Deze ochtend erg vroeg opgestaan om met de auto naar Mons te rijden. Volgens het internet is er gratis parking op de Place Nervienne. Het is echter markt, maar ik kan gelukkig vlakbij in een zijstraat parkeren. Er is nog wat tijd over voor een korte wandeling door het centrum van Mons (hier was ik nog niet geweest) alvorens op de trein te stappen richting Hainin. Vlakbij de Terril Saint-Antoin pik ik terug aan bij de GR 412. Het stuk aan het einde van de terril is zeer slecht gemarkeerd. Door het meermaals zoek raken van de markering doe ik 1,5 uur over de eerste 3 km van deze tocht. Dat de poort naar de site van la grande machine á feu dicht is, stelt niet zo’n problemen. Langs rechts kan je rondgaan en zo kom je weer op het traject. Het is het gebrek aan markeringen dat me een aantal keren op m’n stappen doet terugkeren. Uitzonderlijk voor een GR in mijn ervaring. Daarna gaat het gelukkig terug vlotter.
 
De GR draait een bosweg in waar het stikt van de naaktslakken. Lang geleden dat ik er nog zoveel bij elkaar zag. Een kilometer of twee verder staan de oude mijngebouwen van Sauwartan.


Als je onder dit gebouw door gaat kom je aan een klein steil paadje dat voert naar de top van de bijhorende terril. Erg de moeite waard.


Aan het kerkhof van Warquignies loop ik weer even fout doordat ik verkeerdelijk de afsplitsing van Circuit n° 2 volg. Dat is snel rechtgezet en even later begeef ik me terug op het juiste pad doorheen de velden richting de terril van Marcasse.


Ik volg het pad zoals aangegeven op de kaart tot het tussen de terril van Marcasse en Grand Buisson doodloopt tussen de brandnetels op een hek. Hier is een routewijziging doorgevoerd. Ik kies dan maar m’n eigen route via de top van de kleine terril de Grand Buisson. Een goede plek voor het middageten. Na het overwinnen van een kleine hindernis (waarschijnlijk tegen motocrossers) kom ik op een RAVeL en zie ik de GR markering terug die me leiden tot op de top van de terril du Sept. Opnieuw een erg mooi uitzicht met een handvol nieuwe terrils.


Beneden maakt de wind golven in het tarweveld. Ik daal via een steil pad terug af richting het oude industriële complex Grand Hornu.


In de cité rond Grand Hornu doen de arbeidershuisjes, kasseien en een oude rode gietijzeren postbus lijken of de tijd hier heeft stil gestaan.


Hierna kiest de GR voor een lang rechtlijnig traject over een oude spoorlijn nu RAVeL tot aan een nieuwe set terrils. Ook hier is de route gewijzigd. Ik kies echter voor de oude route en dat heb ik me geen moment beklaagd.


Er staan nog wat silo’s, bezinkingsbekkens en een gebouw waarvan ik niet onmiddellijk de functie zie (waarschijnlijk een soort kabelbaan naar de top van de terril ofzo). Vanaf dat gebouw neem ik de steile 'weg' recht naar de top.


Opnieuw een heerlijk uitzicht. Ik word fan van terrils. Eens beneden moet ik wat omlopen wegens een gesloten poort langs nog wat andere oude mijngebouwen. Ik wandel verder via het plein van Cuesmes met de grote mijnwerkerslamp verder naar de vijfde en laatste terril die ik vandaag zal beklimmen: de terril de l’ Héribus. Boven staat er een panoramatafel en heb je een mooi zicht op Mons.


Ik daal terug af en moet dan nog een eindje wandelen richting auto. De sentier des terrils heeft vandaag zijn naam waargemaakt.

2 opmerkingen:

  1. Hallo Pieter, genoten van je wandelverslagje en bijhorende foto's. Wel interessant om te zien hoe de natuur die terreinen en terrils terug inneemt.

    BeantwoordenVerwijderen