vrijdag 16 augustus 2013

Etappe 16: van Ouren naar Obereisenbach (23,1 km) [GR 5]

Om 07:00 wordt ik gewekt door de klokken van de Sankt Peter Kirche. Het is vannacht afgekoeld tot 10°C volgens de thermometer aan de sanitaire blok, maar m'n nieuwe slaapzak heeft me goed warm gehouden. Buiten af en toe eens omdraaien, zo'n isolatiematje biedt immers erg weinig comfort, heb ik heerlijk geslapen. Terwijl Wouter om brood gaat bij de receptie vertrek ik al. Eerst ga ik een stukje terug naar de Sankt Peter Kirche. Als je door het poortje gaat en dan linksom langs de kerk, kom je op een stijgende kruisweg. Op het verste punt staat een bank met een mooi uitzicht. Op die plek maak je een haarspeldbocht naar de top met kapel en een beetje verder kom je terug op de weg. Ik volg de GR tekens over twee bruggen over de Our tot aan het Europa denkmahl, een gedenkteken voor het Verdrag van Rome. Dit verdrag over de oprichting van de Europese Economische Gemeenschap (EEG) werd in 1957 ondertekent door België, Nederland, Luxemburg, West-Duitsland, Frankrijk en Italië. De EEG was de voorloper van de huidige EU. Het drielandenpunt België-Luxemburg-Duitsland ligt niet op deze plek. Het is het brugje over de Our dat je vanaf hier kan zien liggen. Heel wat minder toeristisch dan het drielandenpunt Nederland-België-Duitsland (waarschijnlijk omdat Nederland slechts één zo'n punt heeft, vermoed ik).

De GR gaat de grens met Luxemburg over en het dal van de Our in. Vanaf hier tot de Franse grens moet ik de markering van de nationale Luxemburgse wandelpaden volgen. Tot aan Gilsdorf volg ik de gele bollen van de Sentier de l'Our (infobord aan Vianden).


Onderweg kom ik Wouter even terug tegen die zijn tent laat drogen in de zon onder een tas koffie. We wisselen elkaars gegevens uit op het notitiegedeelte achteraan in de topogids. Het pad gaat eerst over asfalt, dan een breed grindpad en uiteindelijk een leuk smal wandelpad...


dat evenwel steeds dichtbij het water blijft.


Nabij Tintesmühlen klimt de GR een stukje uit het dal. Ik wijk even van het pad af om te genieten van het uitzicht.


Opnieuw volgt een leuk smal wandelpad. Ik maak even de korte zijsprong naar het uitzichtpunt van Kasselslay. Er staat een bank, een ideale plek voor het middageten.


Via een betonnen trap gaat de GR terug naar beneden en na nog wat bos langs de Our kom ik uit bij een tankstation vlakbij de brug van Dasbourg-Pont. In het bos spot ik nog onderstaande vlinder. Ik denk dat het een soort Parelmoervlinder is, maar ik heb geen idee welk type. In Vlaanderen komt dit soort vlinders niet vaak voor, als ik me niet vergis.


Het tankstation heeft een winkeltje waar ik m'n watervoorraad terug kan aanvullen (nog steeds mooi zomerweer vandaag). Vanaf dit punt volgt de GR voor een dikke twee kilometer de drukke baan N10 (populair bij motorijders bij dit mooie weer). Het eerste deel stap je in de berm vlak naast het drukke verkeer. Duidelijk een minder stuk van deze etappe. Een eindje voorbij Roderhausen verlaat de GR eindelijk de N10 voor een klim. Boven krijg ik eens een ander zicht op de streek: een open landschap van velden. Via een beekje daalt de GR af om daarna onmiddellijk via een steile helling terug naar boven te klimmen. Na een mooi pad op de kam daalt de GR terug naar de N10. Nog een kleine omweg rond Obereisenbach (waar ik onderweg het rode T-shirt van Wouter zie hangen) en ik kom aan een kamping (waar ik de naam niet van terugvindt). Hier betaal ik €7 voor een overnachting. Handje contantje, zonder ook maar enig papier in te vullen. Wouter z'n tent staat al klaar en ik zet de mijne erbij, opnieuw vlak naast de Our. “Gezellig” zo samen kamperen.

2 opmerkingen:

 1. Dag Pieter,
  Mooi verslag!
  Die parelmoerlinder: lijkt sterk op de grote parelmoervlinder maar aangezien je de vlinder in bos aantrof ben ik haast zeker dat dit een wat afgevlogen exemplaar is van de keizersmantel. Maar dan wel het vrouwtje. Het mannetje is veel makkelijker te onderscheiden met zijn opvallende zwarte geurstrepen.
  Grtz Luc

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Luc voor de info! Dat wordt ten zeerste geapprecieerd. Ik ben trouwens een fan van je tot in de puntjes uitgewerkte gedetailleerde wandelverslagen en heb er al heel wat inspiratie uit kunnen opdoen.
   Grts,
   Pieter

   Verwijderen