zondag 18 maart 2012

Etappe 5: van Zandhoven naar Olen (28,1 km) [GR 5]

Het is vandaag vroeg opstaan om op een zondag met het openbaar vervoer  in Zandhoven te geraken. Om een zeer slecht aansluitende busoverstap te vermijden, vertrek ik iets na zeven met de fiets naar de Rooseveltplaats in Antwerpen. Om 08:05 vertrekt daar de lijn 420 richting Herentals. Er zit meer volk op de bus dan ik had gedacht, voornamelijk jongeren die terugkeren na een nachtje stappen in ’t stad. Deze keer geen file onderweg en na een busrit van 50 minuten wordt ik afgezet in Zandhoven aan de halte Heikant. Vanaf daar is het nog een kleine kilometer tot de wit-rode GR tekens. Het weer is zwaar bewolkt en af en toe valt er een handvol druppels. In de loop van de dag trek het weer echter open en schijnt de zon volop tussen de wolken door.

Ik merk al gauw dat de etappe van vandaag me niet echt kan boeien. Daarvoor zijn er te veel asfaltwegen en af en toe gaat het traject door saaie buitenwijken. Na zo’n saai rondje door de wijken van Grobbendonk trekt de GR 5 over het Albertkanaal en de E313.

 
Vervolgens vervolgt de GR zijn weg door Bouwel waarna volgend open weidelandschap volgt.

 
Na enkele (voornamelijk geasfalteerde) veldwegen, volgt een stukje over een lichtjes heuvelend terrein. Het doet me meteen aan het Hageland denken, maar het mooi stukje is van korte duur. De zon schijnt nu volop en ik kom nog enkele wandelende families tegen. Zij zijn niet de enigen die van de lentezon genieten.


Na het heuvelend intermezzo gaat de route richting de Hogewegmolen.

 
Even verder kruist de GR een voormalige militaire spoorweg (nu een fietspad). In het Venheide bos, duikt dit oude spoor terug op en volgt de GR het asfaltlint dwars door het bos tot aan de grote baan tussen Aarschot en Herentals. Hier eindigt de etappe van vandaag en ik neem plaats in de bushalte 100m naar links. Op zondag rijdt hier slechts om de twee uur een bos richting Herentals waar je dan de trein kan nemen. Het is 15:30 en de volgende bus is pas om 16:27.  M’n in de buurt geocachende ouders komen me oppikken (desondanks heb ik de bus van 16:27 toch nog zien passeren aan de halte). Na nog een korte geocache in het Venheide bos, wordt ik aan de Rooseveltplaats afgezet vanwaar ik terug naar huis fiets.

3 opmerkingen:

  1. Nog even, Pieter; vanaf Tongerlo komt er écht een mooi stuk. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klopt, eenmaal je het Albertkanaal en de E313 overgestoken bent, en voorbij Bouwel bent begint het GR traject echt de moeite waard te worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Merci voor de aanmoedigingen. Ik heb het de volgende dag goed gemaakt met een extra lange etappe over de GR 512.

    BeantwoordenVerwijderen